Afet denilince ilk akla gelen, deprem, sel, heyelan, tsunami vb. durumlardır. Son zamanlarda AFAD, UMKE, 112 ve İTFAİYE gibi devlet kurumlarının halkı bilinçlendirmek adına afet gerçeğini hatırlatması, ülke genelinde yapılan tatbikatlar ve bununla birlikte gerçekleşen sarsıntılar insanlar üzerinde tedirginliğe sebep olmasıyla beraber eskiye oranla doğal afet bilinci, tedbirler ve eğitimler konusunda ilerleme kaydedildi.
Afet sonrası afeti" hiç düşündünüz mü?
Afet sonrasında ilk yaptığımız şey nedir?
Şüphesiz ilk yapılan cep telefonları ile gerek arama yaparak gerekse yazışarak durum bildiriminde bulunmak ve aradığınız kişilerin durumunu öğrenmeye çalışmaktır. Aynı anda birçok kişinin iletişim kurma isteği ile telefon üzerinden panikle arama yapmaya çalışması, o anki kaos ile telefon trafiği oluşmasından kaynaklı baz istasyonlarının faaliyetinin durması günümüz teknolojisinin afet durumlarında yetersiz kalabileceğini göstermektedir. GSM operatörleri ne kadar destek verirse versin afet anında önüne geçilemez bir telefon trafiği olmakta ve bir süre GSM haberleşmesinde sorunlar yaşanmaktadır.
Afet anında ve sonrasında yakınlarımızı, devlet birimlerini, kamu yararına çalışan dernekleri göz ününde bulundurarak yürüttüğümüz çalışmamızda sizlere faydalı olma amaçlı çözüm önerimiz mevcuttur.
Deprem çantalarınıza el telsizi koymanızı öneriyoruz. Profesyonel afet ekibimizle yürüttüğümüz "SESİNİ DUYAN VAR" projemizde vatandaş için kullanıma açık, lisanssız, uygun maliyetli ve tamamen serbest (Evrak, hat ücreti istenmeyen ve yaş sınırlaması olmayan) el telsizleri bizim gibi birçok firmada mevcuttur. Bu bilince ulaşan halkımız, siz anons ettiğinizde size kesinlikle cevap verecektir. GSM hatları yoğunluğunda enkaz altı veya deprem sonrası durum bildirimi için "el telsizi kullanmanızı" şiddetle öneriyoruz.
Önemli Not : Projemizde yer alan PMR 1. KANAL (446.00625 - 1-00 KANAL) frekansını devlet kurumları, kamu yararına çalışan dernekler, gönüllü afet dernekleri, amatör telsizciler ve halkımızdan bilinçli kullanıcıları emin olun dinleyeceklerdir. Sizden isteğimiz deprem çantanıza PMR Lisanssız Telsiz almanız afet durumunda yaşam üçgeninizden en yakın telsize ulaşıp durum bildirmenizdir.
Afetin hayatımızın bir parçası olduğunu unutmayalım ve gerekli önlemleri lütfen alalım..
"AFET ÇANTANIZDA TELSİZ BULUNDURMAK HAYATİ ÖNEM TAŞIR!"
AMAÇ :
Olası afet durumlarında, şebeke enerjisinin olmadığı ve telefonların panik anında bir süre çalışmadığı göz önünde bulundurulduğunda, halkımızın basit bir şekilde enkaz altı yaşam üçgeninde bile haberleşme sağlayabileceği, Türkiye genelinde basit haberleşme cihazları olan telsizler ile ortak bir frekans oluşturarak vatandaşlarımıza ulaşmayı hedeflemektir.
TELSİZİ KİMLER KULLANABİLİR?
Türkiye genelinde halka açık frekansa sahip bu telsiz çeşidini (PMR) yaş sınırlaması ve herhangi bir belge gereksinimi olmadan herkes kullanabilir.
AFET KANALI:
(1. KANAL 446.00625 TONSUZ, EKRANLI CİHAZLARDA 1-00 TONSUZ OLACAK.)
ACİL DURUMDA KULLANIM ŞEKLİ;
En az 15 günde 1 kez şarj edilmelidir (Bataryanın uzun zamanlı performansı için).
* Tamamen şarjı dolu olmalıdır (Afet durumunda gerektiği kadar açık kalabilmesi için).
* Telsiz her zaman 1. kanalda tutulmalıdır (Deprem anında telaş ile kanalı şaşırabilirsiniz).
* Telsizi açın, telsizin solunda bulunan PTT (mandal) tuşuna basın.
* Bulunduğunuz sokak ve bina numarasını telsize yakın şekilde konuşarak tekrarlayın ve mandalı bırakın, karşı tarafın cevap vermesini bekleyin.
* Çağrınıza cevap gelmezse tekrar edin.
* 3. kez çağrınızı tekrarlayın.
* Bir süre ara verin ve aynı çağrıyı tekrarlayın.
"SESİNİZİ DUYAN VAR" PROJE SORUMLUSU
Hasan Tahsin YAVUZ - 0505 888 56 45 - 0212 599 0 369
Telsiz cihazlarını birçok telsiz firmasından temin edebilirsiniz. Frekans bilgisini vermeniz ve özellikle 1. sıradaki kanala 446.00625 - ekranlı telsizlerde 1 - 00 tonsuz frekansı yükletmeniz uygun olacaktır.
Comments